Azerbaycan mutfağının çok sevilen bir salatası. Kat kat kürk anlamına gelen; Şuba Salata
Malzeme:
5 orta boy patates,
4 orta boy havuç,
4 orta boy kırmızı pancar,
200 gr mayonez,
1 kase süzme yoğurt,(mayonezi hafifletmesi için kullanıyorum, orjinalinde yok)
2 yumurta,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
1 kase minik doğranmış kornişon turşu,
1 demet maydonoz,
1 demet dereotu,
Tuz, karabiber,
Süslemek için nar,
Yapımı:
Sebzeler ve yumurta ayrı ayrı haşlanır. Çok fazla haşlanmaz, dağılmaması için biraz dirice kalması gerekir. Haşlanan malzeme yine ayrı ayrı rendelenir. Salatayı yerleştireceğimiz kaba streçfim yayılır. Salata tamamlandıktan sonra kalıbı ters çevireceğimiz için ona göre yerleştirilir. Sırayla pancarın yarısı konur, mayonezli harç sürülür, tuz, karabiber serpilir. Kornişonun yarısı eklenir, bol ceviz serpilir, doğranmış yeşillik serpilir. Sonra havucun yarısı konur yine mayonezli harç sürülür, rendelenmiş yumurtanın yarısı konur, yeşillik serpilir. Patatesin yarısı yayılır, tuz karabiber serpilir, mayonez sürülür. Kalan pancar konur, aynı işlem tekrar edilir. En son patatesin üstü streçle kapatılıp buzdolabına kaldırılır. En az 4-5 saat en iyisi 1 gece bekletilip ters çevrilir. Kalan mayonezli harç üzerine sürülür. Ceviz yeşillik ve nar taneleriyle servis yapılır.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder